Stále více lidí hledá přírodní a šetrné prostředky, jak posílit či zlepšit své zdraví. Tato touha je v lidstvu od nepaměti, a proto máme možnost vybrat si z již vyzkoušených a osvědčených receptů. Můžeme se obrátit nejen na moudrost našich babiček, ale díky propojenosti světa i do dalekých krajů, jako třeba Indie či Čína, kde je lidové léčitelství pevně zakořeněno v tamní kultuře.
Silná trojka
Pokud zůstaneme v Indii, která je známa nejen ale i díky širokému využití koření, je jedním z tradičních nápojů se širokými účinky zlaté mléko. Tento tradiční ajurvédský nápoj za použití jednoduchých přísad funguje jako životabudič a prospěšný pomocník při řešení mnoha potíží.
Základním kamenem je koření kurkuma, které má hřejivou žlutou barvu a je typické právě pro indickou kuchyni. Toto koření je silný a prospěšný antioxidant, který má protizánětlivý efekt, detoxikuje játra i zlepšuje trávení a nemalým plusem je také posílení imunity. Další přísadou je kajenský nebo černý pepř, který nejen, že pomáhá trávení, ale také podporuje účinky kurkumy. Třetím silným pomocníkem je zázvor, známý pro své protivirové a detoxikační účinky. Spojením těchto tří základních složek kurkumového mléka získáme silného spojence, který nám pomůže bojovat s virózou či nachlazením. Zároveň prohřeje celé tělo a může být i náhradou kávy.
Rychlá příprava
Tento povzbuzující elixír si můžete připravit i doma. Samotný recept zlatého mléka je velice jednoduchý. Základem je horké mléko, do kterého se zamíchá koření. Pro vylepšení chuti je možné osladit medem či agávovým sirupem. I bez dodatečného oslazení je ale nápoj velmi chutný a hřejivý, proto je stále vyhledávanější. Pro dosažení nejlepších výsledků je ideální pít zlaté mléko jednou denně, pokud dávkujeme 1 – 3 gramy směsi.
Zlaté mléko s kurkumou s sebou nese nádech dalekého Orientu a skvěle se hodí do chladného počasí nebo když přijdeme zvenku zkřehlí a promrzlí. Posílí imunitu, zahřeje i pohladí na duši.