Společné posezení u grilu nebo otevřeného ohně patří mezi oblíbená setkání přátel nebo rodiny. Pokud ale nemáme vytápěnou pergolu nebo terasu, musíme si počkat na jaro, až budou trochu vyšší teploty. Pro uzení je ale skvělé počasí třeba i uprostřed zimy.
Grilovací sezónu se snažíme využít co nejvíce, a tak si nenecháme ujít jakoukoli příležitost, abychom rozpálili gril a položili na něj plátky masa, zeleninu nebo další pochutiny, které máme rádi. V zimě se musíme spokojit jen s kontaktním grilem, což ale není úplně ono. Příprava jídla venku má zkrátka své kouzlo. V posledních letech je stále oblíbenější uzení, protože ho lze provádět i uprostřed zimy v jakémkoli počasí. U udírny totiž nemusíme stát a hlídat každou minutu jídlo, zda se nepřipaluje. Stačí jen chodit pravidelně přikládat a mezi tím trávit čas s přáteli nebo rodinou v teple, pokud tedy zrovna není nutné ochutnávat ještě teplé maso nebo klobásy.
Pořídit si vlastní udírnu na zahradu je snem mnoha majitelů chat, chalup nebo rodinných domů. Má totiž široké využití a může nám být k dispozici po celý rok. Uzení se navíc využívá i jako způsob pro konzervaci potravin, především masa a uzenin. Čerstvé maso nám vydrží bez ledničky jen několik hodin. Pokud je dobře zchlazené, pak samozřejmě několik dní uzené maso má trvanlivost mnohonásobně vyšší. Zároveň je uzení jakousi společenskou událostí, u které se chceme sejít se svými přáteli nebo sousedy a po začátku grilovací sezóny lze oba způsoby úpravy jídla kombinovat.
Uzení je navíc velmi zábavnou formou přípravy jídla. Vyzkoušet můžeme klobásy, párky, maso, různé druhy drůbeže a ryb a samozřejmě sýry, do kterých můžeme před uzením přidat například bylinky nebo šunku a získat tak nové rozměry chutí. Experimentovat také můžeme s různými typy koření a jejich kombinací.