Pití kávy má pozitivní vliv na zdraví. Je ale třeba si ji umět správně „nadávkovat“. Mnozí z nás si start do nového dne bez pořádného hrnku dobré kávy nedokážou ani představit. Často si přitom klademe otázku, zda je káva škodlivá nebo naopak zdraví prospěšná. Pokud si denně dopřejeme 200-300 miligramů kofeinu, což je dávka obsažena ve dvou až třech šálcích silné kávy, bude nám káva pomáhat. Větší množství už ale může způsobovat mírné potíže.
Podle odborníků pití kávy zlepšuje paměť a snižuje riziko mozkové mrtvice.
Před několika lety byla například zveřejněna studie, která se lékaři zaměřili na vzorek 500 tisíc pacientů a zjistili, že u konzumentů kávy je riziko mozkové příhody menší průměrně o 15 procent. U lidí, kteří denně vypijí 3-4 šálky, dokonce klesá o 17 procent. U mladších lidí stačí denní dávka okolo 200 miligramů kofeinu ke zlepšení krátkodobé a dlouhodobé paměti, usnadňuje učení a zapamatování si získaných informací. Starším lidem (nad 65 let) pomáhá udržet pozornost, zlepšuje koncentraci, řečové funkce a rychlost myšlení. Zároveň snižuje riziko Alzheimerovy choroby a cukrovky II. typu.
Nic se ale nemá přehánět. Dávka nad 300 mg kofeinu denně podle lékařů už příznivé účinky kávy nezvyšuje. Kromě kávy třeba pít i další nápoje, protože kávu nelze započítat do doporučené denní dávky tekutin. Pokud se rozhodnete naopak denní dávku rychle snížit, mohli by vás překvapit abstinenční příznaky v podobě bolestí hlavy, podráždění a nervozity. Doporučené je snižovat dávku postupně, o polovinu šálky denně.
Kofein si nemusí odpírat ani ti, kterým káva nechutná. Je obsažen iv čaji (22-86 mg na šálek), limonádách a kolových nápojích (15-40 mg na 300 mililitrů) a ve stále rozšířenějších energetických nápojích (80-150 mg na 250 mililitrů).