Kombinace chuti jablka a skořice je oblíbená již mnoho generací a některé pochoutky si bez ní ani neumíme představit. S koncem léta přichází na řadu čím dál častěji, podvědomě ji totiž vnímáme spíše k zahřátí a klidným večerům. Dokáže však mnohem více.
Když začnou dozrávat jablka, je pomalu po létě. Alespoň tak to často říkaly babičky. To letošní, teplé, zrání všeho ovoce trochu urychlilo a tak si můžeme užívat šťavnatých jablek už teď. Rána jsou však chladná, stejně jako některé večery, a zahřát se po tropických dnech vůbec není na škodu. Právě jablka v kombinaci se skořicí umí organismus prohřát už jen svou vůní, kterou si často spojujeme i s Vánoci nebo svařeným vínem. Vynikající je i čerstvě vylisovaný mošt, který můžeme lehce ohřát spolu s celou skořicí a popíjet třeba při čtení knihy.
Nejoblíbenější ale pro většinu lidí zůstane štrůdl neboli jablečný závin. Pečená jablka se snoubí s jemnou chutí těsta, skořice a cukru a provoní celý byt nebo dům už při pečení. Když navíc máme i sladké rozinky sultánky nebo ořechy, je výsledek bezkonkurenční a tradičně ani dlouho nevydrží. Právě upečený štrůdl milují snad všechny generace a jeho vůně dokáže přilákat sousedy z celého okolí. Na podzim, když je jablek dostatek, je pak oblíbeným moučníkem snad v každé rodině.
Pokud zrovna nemáte babičku s velkou zahradou plnou jabloní a jste odkázáni jen na jablka koupená v obchodech nebo sadech, může se stát, že je prostě koupit zapomenete nebo nebudou k dispozici. Kouzelnou chuť jablek si ale odpustit nechcete a tak je dobré mít po ruce jablečný prášek. Ten se vyrábí ze sušených jablek i se šťávou, takže si uchovává výraznou chuť a hodí se do jogurtů, müsli i na pečení, zkrátka všude tam, kde chcete mít chuť a vůni jablek. V kombinaci se skořicí a trochou cukru pak i z obyčejného jogurt nebo tvarohu vytvoří skvělý dezert, který budou milovat děti i dospělí.
Máte pravdu, že tato kombinace chutná tak neuvěřitelně skvěle, že to někdy není ani představitelné. Už se těším na to, až si někdy se svými přáteli budu moct jít někam do restaurace. Tím, že jsme neustále všichni rozlezlí po Evropě, na to není čas.