Patříte-li k milovníkům kávy, pak si možná myslíte, že o tomto lahodném nápoji víte úplně všechno. Třeba vás ale vyvedeme z omylu. I svět kávy se totiž pyšní řadou zajímavostí, rekordů a kuriozit. Které můžeme zařadit mezi ty „nej“?
Nejstarší kavárna v Česku
První kavárna na našem území byla otevřena nikoliv v Praze, ale v Brně. Svoji zásluhu na tom měla výhodná poloha města poblíž Vídně. Vznikla zde už v roce 1702, zatímco v metropoli až takřka o deset let později. Přesto, že Češi kávu v té době neznali, velice rychle si „cizokrajný“ nápoj oblíbili. A tak začaly kavárny vznikat jako houby po dešti. Rozmach kávy trval až do druhé světové války, během níž se tato surovina stala nedostupnou. Češi se tak chtě nechtě museli spokojit s lacinými nahrážkami typu melta nebo cikorka a na kvalitní zrnkovou kávu si pár let počkat.
Největší konzumenti
Vědci se dnes stále přou o to, v jakém množství je káva prospěšná. Většina z nich se přiklání ke třem až čtyřem šálkům. V dějinách však najdeme „přeborníky“, kteří preferovali několikanásobně větší dávky kofeinu. K takovým rekordmanům patřil třeba filozof Voltaire, který si dopřával šedesát hrnků čerstvé kávy denně. Přesto se ale dožil úctyhodného věku 84 let a měl tak na řeči lékařů o tomto „jedu“ opravdu pádnou odpověď. Příliš pozadu nezůstával v pití ani spisovatel Honoré de Balzac, který denně zkonzumoval asi padesát šálků.
Nejdražší káva
Není káva jako káva. Existují druhy, za které si pořádně připlatíte. K těm nejdražším bezpochyby můžeme zařadit filipínské národní bohatství – cibetkovou kávu, u níž cena šplhá až na horentní sumu 25 tisíc korun za kilogram. Svou chutí připomíná švestky, někteří v ní mohou ucítit i karamel nebo ořechy. Ačkoliv vyniká svou lahodností, některé konzumenty odrazuje nejen její vysoká cena, ale i netradiční způsob „sklizně“. Zpracovává se totiž z trusu cibetek. Našli byste odvahu si na ní pochutnat nebo raději zůstanete věrní svojí klasické mleté kávě?