Když se povede zvládnout všechny pracovní povinnosti i druhou směnu doma, všechno zařídit a udělat, většina z nás se večer svalí do křesla buď ke knížce, nebo častěji k televizi. A s tím máme tak nějak spojené i drobné odměny, tedy něco dobrého, co při sledování filmu můžeme ujídat.
Nejčastěji jsou to chipsy nebo křupky, které ať chceme nebo ne, nám prostě chutnají. O jejich vhodnosti pro zdravé stravování už se vedlo mnoho debat a že opravdu nejdou nazývat zdravou potravinou ví i malé dítě. Jenže, nabídky náhrad, které tak často vidíme v časopisech, nám zas nedodají ten pocit křupnutí a chutě. Můžete si nakrájet řapíkatý celer nebo mrkev a máčet je v jogurtu, ale to už je zdravé až moc a rozhodně to neuspokojí naši touhu po něčem za odměnu.
A tak musí nastoupit naše fantazie a ideálně sušička potravin jako pomocník. Chipsy nemusí být jen ty kupované bramborové, smažené a plné soli. Na tenké plátky pro sušení můžete nakrájet téměř jakoukoli tvrdou zeleninu, vynikající je petržel, červená řepa, mrkev, celer, ale i cuketa, dýně nebo ředkvičky. Nechte je chvíli odpočinout, aby pustily vodu a sušení bylo rychlejší. Pak plátky vyskládejte na plata sušičky a zbytek už zařídí za vás. Můžete přidat i bylinky, česnek nebo lahůdkové droždí pro lepší chuť. Že jsou hotové poznáte právě podle křupnutí, když je zlomíte mezi prsty. Pak už svoje chipsy jen přesuňte ze sušičky do misky a můžete si bez obav o svou linii křupat celý večer. A pokud nemáte sušičku, nevadí, chipsy si můžete udělat i v troubě, sušte je na nízkou teplotu a troubu mějte lehce pootevřenou, aby cirkuloval vzduch. A udělejte rovnou velké množství, ostatní členové vaší domácnosti vám s konzumací rádi pomohou.