Rána už jsou chladnější a také večery dávají tušit, že podzim se blíží a nás čeká konec léta. I přesto není důvod zahradu zazimovat, naopak ji můžeme využívat k jiným činnostem, než jen péči o záhony.
Grilování nekončí
Oblíbený způsob, jak trávit volný čas s přáteli a rodinou, je grilování. Konec léta už může být deštivý a tak je lepší počítat i se zhoršeným počasím. Nemusíte stát s deštníkem nad otevřeným grilem a chránit maso před studenými kapkami, zahradní krb vás této povinnosti zbaví. Navíc po skončení grilování můžete posedět u ohně a zahřát se, takže ani chladnější počasí neovlivní váš zážitek. Některé modely lze postavit i s udírnou, což je další možnost, jak krb využívat i v zimě a připravit si skvělé uzené maso nebo domácí klobásy. V krbu lze použít jak dřevěné uhlí, které je vhodné pro grilování, tak dřevo pro klasické využití. Přípravu polínek do krbu vám ulehčí štípače dřeva, s jejichž pomocí nachystáte dřevo pro několik večerů během chvilky a téměř bez námahy.
Čas na kontrolu
Kromě zábavy u grilu vám zahrada nabídne ještě pozdní sklizeň, tedy pokud jste jí přes léto věnovali péči. Různé druhy zeleniny, dýně, tykve i cukety stále dozrávají a také rajčata i papriky jsou ve skvělé kondici. Pokud vás pěstování nadchlo a chcete si užívat domácí zeleninu ještě po sezóně, je vhodnou volbou skleník, ve kterém můžete sklízet i v době, kdy už venku neroste vůbec nic a stejně tak na jaře. Začínat sázet a předpěstovávat si sazeničky pak můžete už v brzkém jaře bez ohledu na to, že venku se zatím nic pěstovat nedá kvůli zimě.
Zahrada by měla především sloužit k odpočinku a neměla by být jen místem, kde musíme denně vydat mnoho energie a snažit se ho udržet v dobré kondici. Vezměte si knížku a šálek čaje a užijte si chvíle volna na čerstvém vzduchu v ještě stále letním počasí.