Zdravý životní styl nám pomáhá cítit se lépe a být v lepší kondici. Jeho nedílnou součástí jsou také ryby, u kterých musíme dbát především na čerstvost. Kdy se vyplatí koupit raději mraženou než čerstvou?
Čerstvost ovlivní kvalitu
Nejdůležitější pro dobrou chuť je čerstvost, což je první věc, která nás musí při koupi zajímat bez ohledu na to, zda jsme si oblíbili losos filety nebo smaženého kapra. Když si koupíme rybu na sádkách, máme jistotu, že je opravdu čerstvá, ale na pultech supermarketů často pod tímto označením najdeme jen rozmrazené ryby, především ty mořské. Důvod je prostý, ryba začne být zdravotně závadná do čtyř dní od ulovení. Cesta od rybářské sítě až na pult obchodu je za tak krátký čas téměř nereálná, ryba se musí zpracovat, dopravit na pevninu, pak do velkoobchodů, odtud do sítě maloobchodů a teprve poté si ji můžeme koupit. Většina mořských ryb na pultech proto má za sebou proces mrazení a je tak vhodná k přímé konzumaci. Dát ji doma do mrazáku a opět ji zmrazit výrazně sníží její kvalitu a následně se divíme, proč nám ryba nechutná.
Raději do mrazáku
U mořských ryb, pokud právě nejsme na dovolené přímo na břehu, se tak vyplatí kupovat spíše mražené ryby. I v tomto případě je ale nutné dbát na kvalitu a výběr dodavatele, protože jsou mezi nimi velké rozdíly. Varovat nás může příliš levná cena, což většinou naznačuje, že kromě ryby je v balení i velké množství vody, za kterou platíme zbytečně. Kvalitní dodavatel dbá na nepřerušený mrazicí proces, tedy dodržení konstantní teploty cca 18 stupňů pod nulou. Nesprávnou manipulací často dochází k částečnému rozmrazení a následnému znovuzmrazení, což kvalitě neprospívá.
Ideální volbou je dovážka mražených ryb a dalších mražených jídel až do domu ve vybavených dodávkách, které udržují stálou teplotu kolem 30 stupňů pod nulou, díky čemuž se teplota surovin, ani při několikaminutovém přenosu do vaší kuchyně, nedostane nad zmíněnou minimální teplotu. Za těchto podmínek máme jistotu, že do svého jídelníčku zařadíme nejen zdravé, ale také kvalitní suroviny.
No tak to by s vámi můj manžel určitě nesouhlasil. Ten na své rybářské křeslo nedá čistě a jednoduše dopustit. Vždy vytáhne nějakou rybu a hned ji hodí nad oheň. Jezdíme takto do přírody velmi často. Je to to nejlepší, co můžeme večeřet, jen co je pravda.