Když držíte v ruce svůj šálek kávy, přemýšleli jste někdy nad tím, že její příprava může být vlastně malým rituálem? Už jen to, že použijeme vždy ten stejný šálek či hrnek, je určitým rituálem. Postup přípravy máme zažitý, takový, při kterém nám káva nejvíce chutná. Jak se pije a nepije káva ve světě?
Pravidla návštěv
Každý nápoj má určitá specifika, která bychom měli při přípravě dodržet. Více známé jsou čajové rituály, při kterých se připravuje především sypaný čaj, ale i příprava kávy má své zvyky. A tak, jako jsou různí lidé, jsou i různé přípravy kávy a pravidla její konzumace. Některé jsou všeobecně známé, třeba to, že Ital si nikdy nedá cappuccino po obědě. Jde o ranní nápoj, který se v Itálii pije pouze dopoledne, v mnoha jiných zemích jej ale lidé pijí po celý den. Svá pravidla mají i rituály pití kávy, která jsou v každé zemi jiná. Za kolébku přípravy kávy je považována Arábie a mnoho zvyklostí pochází odtud. Pokud je vám v arabských zemích nabídnuta káva, je považováno za nemožné ji odmítnout. Šálky jsou roznášeny mezi hosty a velice záleží, jakým způsobem je po dopití šálek odložen. V případě, že jej odložíte do standardní pozice, tedy dnem dolů, je káva automaticky dolévána. Pokud již další nechcete, je třeba šálek postavit dnem vzhůru, nebo jej úplně postavit stranou. To je jasný signál, že o další již nestojíte.
Sladká a s mlékem
Svůj rituál má i pití kávy ve Vietnamu – Coffee Phin. I když v této zemi není kávovník původní rostlinou, dokonce byl do této země dovezen až v roce 1857 francouzským katolickým knězem, je dnes tato země druhým největším vývozcem kávy na světe, hned po Brazílii. Vietnamská káva se pije překapávaná a extrémně silná. Podává se s kondenzovaným mlékem, do kterého se káva přímo překapává a následně ještě dolije horkou vodou. Pije se sladká a velmi pomalu. Aby zůstala horká, někdy se šálek vkládá do další skleničky s horkou vodou, která udrží její teplotu. U nás je populární turecká káva, kdy se mletá zrnková káva rovnou zalije vroucí vodou, nijak nefiltruje a po vypití tak zůstává na dně kávová sedlina.
Různých zvyků a pravidel pro přípravu i pití kávy najdeme po celém světě opravdu mnoho. Doporučuje se tak dodržovat je v místech, kde jsou vyžadovány, mnoho z nich si ale následně přenášíme i do běžného života.