Chcete udělat něco pro své zdraví a zároveň spotřebovat podzimní úrodu? Pořiďte si odšťavňovač a denně si připravte ovocnou nebo zeleninovou šťávu. Abyste do svého těla dostali potřebné vitamíny a minerály, vypijte šťávu do 20 minut po odšťavnění. Víte, co vše můžete odšťavnit?
Jablka
Mezi nejoblíbenější ovoce k přímé konzumaci i k přípravě zdravých šťáv patří jablka. Ty jsou zároveň symbolem podzimu. K odšťavování můžete použít libovolný druh jablek. Pokud máte sladká jablka, tak přidejte do šťávy kapku citronu. Pokud máte kyselá jablka, tak přidejte mrkev. Jablečná šťáva je něco jiného než jablečný mošt. Použitím šnekového odšťavňovače Orava OS-150 A, zůstanou ve šťávě všechny vitamíny a minerály. Jablka navíc pomáhají při zánětech, horečkách a kašli.
Hrušky
Stejně jako jablka i hrušky patří k symbolům podzimu. Hrušky podporují funkci ledvin a detoxikují tělo. Z hrušek můžete připravit podobné pokrmy, tedy koláč, štrúdl nebo třeba hruškové muffiny. Při odšťavňování přidejte kapku citrónové šťávy, abyste zachovali příjemnou barvu šťávu. Bez citronu by vám šťáva zhnědla. Dužinu z ovoce a zeleniny nemusíte vyhazovat, použijte ji do dezertů, salátů, pomazánek nebo polévek.
Kořenová zelenina
Pokud si pořídíte kvalitní vysokootáčkový odšťavňovač Orava OS-109 A, dokážete si poradit i s tvrdými kousky ovoce a zeleniny. K přípravě šťáv se skvěle hodí kořenová zelenina. Téměř do každé šťávy můžete přidat mrkev. Ta pomáhá proti astmatu, zmírňuje revma a léčí dokonce i průjem. Celer pomáhá proti cukrovce a zmírňuje hemeroidy. Funguje také jako prevence proti křečovým žilám a je skvělým afrodiziakem. Červená řepa posiluje imunitu a snižuje krevní tlak, počítejte ale s neobvyklou a zemitou chutí šťávy. Bílá ředkev posiluje imunitu a léčí onemocnění dýchacích cest.
Kde ovoce a zeleninu shánět
Ať už se rozhodnete začít s odšťavňováním na podzim nebo v jiné roční období, vždy se zajímejte, jaké ovoce a zelenina jsou v dané době nejdostupnější. Nakupujte na farmářských trzích, kde najdete kvalitnější suroviny, mnohé i v bio kvalitě. Vybírejte si drobné pěstitele a snažte se vyhnout velkým obchodním řetězcům. Určitě oceníte, když vám ovoce a zelenina déle vydrží a navíc si zachová svou typickou chuť. Některé druhy zeleniny, případně i ovoce si můžete vypěstovat na vlastní zahradě nebo ve skleníku.
Další suroviny pro přípravu šťáv
Mezi další suroviny, ze kterých je možné připravit zdravé a chutné šťávy patří brokolice, která snižuje cholesterol. Do odšťavňovače přidejte cuketu, která má antibakteriální účinky a uklidňuje. Hroznové víno pomáhá proti zácpě a je skvělou prevencí proti rakovině. Kedlubna pomáhá posílit srdce a krevní oběh. Špenát je vhodný pro těhotné ženy, kterým dodá velké množství kyseliny listové.