Bourbon je typem americké whiskey. Jak a z čeho se vyrábí a hlavně: Jak poznáte kvalitní bourbon? Začtěte se do následujících řádků a vše se dozvíte.
Co bourbon je (a není)
Rozeznat bourbon od whiskey pouze podle chuti může být pro nezkušeného konzumenta velmi náročné. Pokud chcete mít jasno, podívejte se na etiketu. Bourbon musí pocházet výhradně z USA, jinde se nevyrábí. Nemusí ale, pozor, pocházet výhradně z oblasti Kentucky, jak si řada lidí mylně myslí. Naprostá většina stávající produkce sice právě odtud proudí do světa, nutnou podmínkou to ale není.
Rozdíly ve výrobě bourbonu a whiskey
Postupem výroby se od sebe také obě lihoviny liší. Pravý bourbon vzniká z kukuřice. Té by měl obsahovat alespoň 51 %, přičemž další přísady jsou v nápoji povoleny. Těmi může být například i žito či pšenice. Tím se také současně dá odlišit bourbon od skotské. Ta má základ primárně z ječného sladu.
Správný bourbon musí rovněž vyzrát. To se děje výhradně v nových dubových sudech, které jsou uvnitř ožehnuté. Výrobci whiskey naproti tomu používají sudy například právě po bourbonu. Výsledný nápoj, chce-li se nazývat bourbonem, má správně obsahovat 40 % alkoholu.
Jak poznat dobrý bourbon
Americké zákony mají poměrně jasno. Pokud se bourbon označuje přívlastkem straight, to znamená, že zrál méně než 4 roky, musí být na etiketě uvedena i doba zrání. Jestliže se na lahvi dočtete, že se jedná o blended bourbon, vyplývá z toho pro vás informace, že v nápoji je přípustný výskyt dochucovadel, barviv i jiného destilátu. Legislativa EU považuje za bourbon pouze produkty vyrobené na území USA.
Oblíbeným mýtem je také přesvědčení některých konzumentů, že čím starší, tím je nápoj kvalitnější. To ale není pravda. Podstatný je hlavně způsob skladování, důraz je kladen i na změnu pozice sudů. Do své chuti díky tomu může alkohol účinně přejmout aroma ze dřeva.
Velký výběr kvalitních bourbonů najdete na e-shopu společnosti Premier Wines & Spirits.